Pyöräilijän uudet säännöt

Pyöräilijän uudet säännöt

Tiesitkö tämän uudesta tieliikennelaista?

Tieliikennelaki muuttui 1.6.2020.  Myös pyöräilijät saivat koko joukon uusia liikennesääntöjä sekä liikennemerkkejä. Tässä kerromme muutamista tärkeimmistä pyöräilijää koskevista uusista säädöksistä.

Suojatien saat ylittää ajaen, mutta väistämisvelvollisuus riippuu liikennemerkeistä. Väistä autoilijoita ja muuta liikennettä, jos heille ei ole kolmiota tai stop-merkkiä. Kääntyvän ajoneuvon kuljettaja väistää kuitenkin risteävää tietä ylittävää pyöräilijää.

Autoilijalla on väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella. Risteävän tien käyttäjille asennetaan väistämisvelvollisuudesta kertovat liikennemerkit (useimmiten nk. kärkikolmio) kesään 2023 mennessä. Noudata erityistä varovaisuutta siirtymäkauden aikana ja tarkista, onko liikennemerkki jo asennettu. Jos ei ole, sinun pitää väistää.

Älä pyöräile täällä!

Pyöräily on kiellettyä jalkakäytävällä, moottoritiellä ja moottoriliikennetiellä. Vain alle 12-vuotiaat saavat pyöräillä jalkakäytävällä. Jalkakäytävällä ei yleensä ole liikennemerkkiä. Se on erotettu ajoradasta reunakivellä. Pyörätien ja jalkakäytävän ero on liikennemerkki: pyörätiellä on aina liikennemerkki, joka sallii pyöräilyn. Oheiset liikennemerkit kieltävät polkupyörällä ajamisen.

Pimeällä täytyy käyttää valoja!

Polkupyörässä pitää olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin, kun pyörällä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Polkupyörään kiinnitettävän valaisimen vaihtoehtona voidaan valaisin kiinnittää kuljettajaan, esim. kypärään. 

Liikenteen värikoodin mukaan valkoista valoa näytetään kulkuneuvoissa eteenpäin ja punaista taaksepäin. Tällä tavoin kerrotaan muille tienkäyttäjille liikkumisen suunnasta. Valot auttavat myös pyöräilijöiden keskinäisissä kohtaamisissa ja valojen avulla pyöräilijä huomaa paremmin myös jalankulkijan heijastimen.

Heijastimet

Pyörässä täytyy olla heijastimet eteen, taakse ja sivulle. Valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä usein renkaista löytyvät valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet.

Liikennevirhemaksu

Pyöräilijälle voidaan määrätä 40€ liikennevirhemaksu, jos pyörä ei ole varustettu asianmukaisillla valoilla hämärään ja pimeään aikaan liikuttaessa. Heijastin on edelleen halvin henkivakuutus, jonka jokaisen pyörällä tai kävellen liikkuvan tulee hankkia. 

Lähteet: pyoraliitto.fi, liikenneturva.fi