Varainhankintaa partiossa

Varainhankintaa partiossa

Partio on kaikkien harrastus

”Partio on edullinen harrastus. Maksamalla noin 60-80 euroa vuodessa saat osallistua lippukuntasi, piirisi ja Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n toimintaan. Samalla kuulut kansainväliseen partioliikkeeseen. Maksuun sisältyy sekä Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n että partiopiirin jäsenmaksu. Jotkut lippukunnat perivät samalla myös oman jäsenmaksunsa.” - partio.fi (jäsenmaksut ja laskut).

Kaikki lippukunnat eivät halua periä omaa jäsenmaksua, koska he haluavat partion olevan mahdollista kaikille. Toki retket ja leirit ovat silti maksullisia, joskin edullisia.

Partiossa oppii myös paljon kaikille yleishyödyllisiä taitoja, mitä elämässä tulee tarvitsemaan.

Tarvitaanko partiossa varainhankintaa?

Maa- ja meripartio

On olemassa maa-ja meripartiolippukuntia. Maapartiossa keskitytään opettelemaan erätaitoja, retkeilyä jne. Meripartiossa opetellaan myös erätaitoja ja retkeillään mutta tämän lisäksi opetellaan meritaitoja, mm. miten vesillä liikutaan. Yhdessä ja käydään veneilemässä iltoja, viikonloppuja tai viikkon pituisia reissuja. Molemmissa muodoissa suoritetaan eri ikäryhmittäin erilaisia taitomerkkejä. Suorituksesta saa palkkioksi merkin, jonka saa ommella partiopaitaan.

Partio mahdollistaa upeita kokemuksia

Itse kuuluin meripartioon. Partiossa sain aivan uskomattomia kokemuksia, joita en olisi osannut kuvitellakaan! Voisitko kuvitella itsesi viikon purjehduksella Ruotsissa? Tai tanssimassa ruotsalaisella partioleirillä kirkossa Boten Annania. Nämä, sekä kaikki muut erikoiset ja mahtavat kokemukset ja opit, olen itse Partiosta saanut. En osaisi purjehtia ilman partiota, enkä varmaan kyllä sytyttää nuotiotakaan.

Suurimmaksi osaksi vanhassa lippukunnassani, kaikki veneeseen tehdyt hankinnat ym. maksettiin varainhankinnalla hankituilla rahoilla.

Varainhankinta partiossa

 

Varainhankinta & partio

Varainhankinta on tärkeässä osassa lippukunnan toimintaa. Varoja tarvitaan moneen asiaan myös partiossa. Kolon vuokraan/ylläpitoon, monilla lippukunnilla on purjeveneitä, veneitä, jollia, kanootteja, eräkämppiä jne. Näihin kaikkiin tarvitaan säännöllisesti rahaa.

Lippukunnilla voi olla tukiyhdistyksiä taustalla, joiden kanssa he yhdessä järjestävät varainhankintoja. Itse olen osallistunut erilaisiin vessapaperi-, karkki-, keksi-, paketointi- ja letunpaistokampanjoihin. Myyjäiset ovat myös yleisiä lippukunnissa. Koko ajan etsitään uusia ideoita varainhankintaan, ihan niin kuin urheiluseuroissakin.

Partio opettaa varainhankinnan tärkeydestä

Sudenpentujen ja seikkailijoiden taitomerkeistä löytyy varainhankinta-merkit. Sudenpennun merkissä, pitää osallistua varainhankintakampanjaan lauman kanssa ja tietää miksi varainhankintaa tehdään.

Seikkailijan merkissä, mennään astetta syvemmälle jo. Seikkailijan pitää ideoida erilaisia tapoja kerätä rahaa sekä suunnitella markkinointikampanja. Lisäksi pitää myös osallistua varainhankintakampanjaan. Aika mahtavaa oppia jo pienestä pitäen rahan käytöstä ja siitä että rahan eteen on tehtävä töitä.

Partion tavoite

Partion tavoitteena onkin kasvattaa lapsista ja nuorista vastuuntuntoisia kansalaisia. Partion toiminta perustuu partioaatteeseen. Tätä kuvaavat myös partiolaisten tunnus ”Ole valmis!”, sekä partioihanteet, joita on

  • kehittää itseään ihmisenä
  • kunnioittaa toista ihmistä
  • tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen
  • rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
  • olla luotettava
  • rakentaa ystävyyttä yli rajojen
  • etsiä elämän totuutta

Nämä yllä olevat ihanteet ovat hyviä mietinnän aiheita. Eikö jokainen meistä voisi elää näiden mukaan?

Partioleirin varainhankinta